Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Easiest Way to Make Tasty Udang Tumbuk

Udang Tumbuk.

Udang Tumbuk You can have Udang Tumbuk using 6 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Udang Tumbuk

  1. It's 15 ekor of udang white (bole lebih).
  2. It's 6 of cabe keriting merah (bole diganti rawit merah).
  3. Prepare of Terasi.
  4. It's of Jeruk nipis.
  5. Prepare of Garam.
  6. Prepare of Penyedap rasa (bila mau).

Udang Tumbuk step by step

  1. Bersikan udang dari kulit dan kotorannya, goreng.
  2. Uleg cabe, terasi, garam, penyedap rasa, banyaknya cabe tergantung selera ya suka pedas atau tidak.
  3. Tumbuk udang yang sudah digoreng matang selagi panas supaya tidak keras.. kucuri dengan air jeruk nipis tumbuk lagi.. icipi rasa.
  4. Udang tumbuk siap disajikan dengan nasi hangat.

Post a Comment for "Easiest Way to Make Tasty Udang Tumbuk"